Farlige sammenligninger
Jun 08, 2023Denne kronikken stod på trykk i VG 11.08.2022
Tine var sliten etter ferien. Eller «ferien», som hun kalte det. Med barn i barnehage- og småskolealder, var det få pauser i det som skulle være ferie. Lite tid til å hente seg inn. Hun kikket på alt rotet hjemme og sukket tungt. Mye hadde handlet om å planlegge og forsøke å tilfredsstille alle andres behov for å ha alderstilpassede aktiviteter, samtidig som familien skulle ha kvalitetstid sammen og kjenne på fellesskapsfølelsen.
Hver gang de prøvde å sette seg ned med et spill eller en eller annen fellesaktivitet, var det en som satte seg på bakbeina. Eller noen som begynte å krangle.
I ledige stunder (les: på do eller de to minuttene etter hun hadde lagt hodet på puten før hun sluknet på kvelden) scrollet hun på sosiale medier og så lykkelige bilder av andre familier som så ut til å storkose seg i ferien. Det ga henne en følelse av å være mislykket. Ikke få til dette fantastiske familielivet som det så ut som de fleste andre hadde. Hvorfor kunne ikke de også ha det sånn? Hva var det som var galt med dem?
Ikke dro partneren lasset noe særlig heller. Det føltes som det alltid var opp til henne å få det hele til å henge sammen.
Parforholdet var heller ikke noe å skryte av. I ferien skulle de endelig få litt tid til hverandre. Tid til å kose og skravle sammen på kveldene etter at ungene hadde lagt seg. Tid til å ha sex igjen. Tid til å bare kjenne på hvor godt det er å være sammen.
Særlig.
Det ble absolutt ikke mer tid til hverandre, men mye tid sammen, hele familien, uten pauser og mulighet til å hente seg inn igjen. Lite søvn. Luntene hos både Tine og partneren ble stadig kortere. Kommentarene ble skarpere og stadig mer målrettede. Stemningen ble deretter.
Kanskje kjenner du deg igjen i dette, og er i tvil om dere fortsatt har en fremtid sammen. Alle andre ser jo ut til å ha det så mye bedre.
De er så flinke til å gå på tur, hele familien sammen. Skulle ønske vi også gjorde det. De er så bevisste på å ta med ungene hver for seg. Skulle ønske vi også fikk det bedre til. De ser alltid så lykkelige ut. De må ha det mye bedre sammen enn vi har. Og har garantert mer sex. De ser ut som de alltid har det så morsomt. Hvorfor har ikke vi det gøy? Kan ikke huske sist vi lo sammen.
Har du egentlig tenkt over hvem du sammenligner deg og dere med? Som oftest er det en liten del av et annet par eller en annen families hverdag.
Det er det de viser. Det er det vi ser. Og så sammenligner vi oss på et annet område med noen andre som tilsynelatende får til en annen ting superbra.
Men ikke glem at de vi sammenligner oss med har områder de strever på de og, bare ikke alltid akkurat de samme som oss.
Det er kun et lite bruddstykke av det de andre har som vi sammenligner oss med. Det mest vellykkede og det mest synlige.
Så setter vi sammen det mest vellykkede fra mange andre par eller familier og tenker at denne kombinasjonen vil være perfekt. Det er egentlig sånn vi skulle hatt det.
Det er helt vanlig å være sliten etter ferien når man har små barn. Det er helt vanlig at det som har ligget og murret under overflaten forsterkes i ferien. Problemene blir gjerne litt tydeligere. Og så blir det ekstra vondt akkurat da fordi forventningene til en fin tid sammen ikke ble innfridd.
Kanskje har du begynt å lure på om dere egentlig er rette for hverandre? Passer dere fortsatt sammen?
I mediene hører du om faresignaler og hvilke tegn du skal se etter for å få bekreftet at dette forholdet ikke er noe å satse videre på.
Tiden med små barn er en unntakstilstand. Det er slitsomt og til tider kaotisk. Men vet du hva? Det blir bedre. I enkelte faser i livet handler det bare om å la tiden gå. Ikke ta viktige livsvalg når du er på ditt mest slitne.
Da er det ofte vanskeligere å se det store bildet. Vanskeligere å legge merke til alle de gode grunnene til å være sammen. Vanskeligere å holde fokus på det du egentlig setter pris på ved partneren din. Vanskeligere for begge å være den gode partneren for hverandre som dere tidligere har vært.
Vær bevisst på hvem du sammenligner deg og dere med. Husk at det som ser perfekt ut utenfra, sjelden er det når man kjenner hele bildet.
Sammenlign dere heller med noen som får dere som par til å komme i et godt lys. Det gir en bedre følelse, og kan være styrkende for parforholdet.
Om det likevel ser mørkt ut, så oppsøk hjelp. Snakk med noen som kan hjelpe dere over kneika. For kneiker er vanlige i alle parforhold. Også i de tilsynelatende vellykkede parforholdene.
Så min utfordring til deg på tampen av ferien er: Vær bevisst hvem dere sammenligner dere med. Oppsøk hjelp om dere trenger det. Minn deg selv på at de som ser ut som de har det bra, som oftest har andre ting å stri med.