Fastlegetimen -

for hverdagsmennesker med hverdagsproblemer

Fastlegetimen -

for hverdags-mennesker med hverdagsproblemer

Har du noen ganger opplevd hjernetåke og at livet er kaos?

  • Kanskje krangler du mer enn du liker med partneren din?
  • Kanskje dere har sjelden sex, og hvis det skjer oppleves det som en plikt?
  • Kanskje har du kroppslige plager som du ikke helt har fått svar på hva skyldes?
  • Kanskje ser du på venner, familie og naboen som mer vellykket enn deg?
  • Kanskje stemmer ingenting av dette for deg, men du kjenner noen det stemmer for?

Da er podkasten «Fastlegetimen» noe for deg. Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen er fastleger og kommunikasjonsforskere. I podkasten deler vi historier som du kanskje kan kjenne deg igjen i.

Vi lover enkle tips for hverdagslivet, god stemning og humor. 

Har du noen ganger opplevd hjernetåke og at livet er kaos?

  • Kanskje krangler du mer enn du liker med partneren din?
  • Kanskje dere har sjelden sex, og hvis det skjer oppleves det som en plikt?
  • Kanskje har du kroppslige plager som du ikke helt har fått svar på hva skyldes?
  • Kanskje ser du på venner, familie og naboen som mer vellykket enn deg?
  • Kanskje stemmer ingenting av dette for deg, men du kjenner noen det stemmer for?

Da er podkasten «Fastlegetimen» noe for deg. Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen er fastleger og kommunikasjonsforskere. I podkasten deler vi historier som du kanskje kan kjenne deg igjen i.

Vi lover enkle tips for hverdagslivet, god stemning og humor. 

Spørsmål eller tilbakemelding?

Send oss gjerne spørsmål eller tilbakemeldinger på e-posten: [email protected], så kanskje nettopp ditt spørsmål blir brukt anonymt i en episode?

Episoder:

48: -Dette skjer når du prioriterer deg selv

Å sette seg selv først er ikke egoistisk, men nødvendig for å fungere optimalt i hverdagen. Dette er budskapet fra fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge i ukens episode av podkasten Fastlegetimen. De understreker viktigheten av å kjenne seg selv og sine behov for å kunne ta vare på egen helse og velvære.
-Det er veldig mange som kommer til meg på fastlegekontoret, som føler at alle andre og alt annet er viktigere enn dem selv, sier Cathrine Abrahamsen.
Ved å gi deg selv bekreftelse og egenomsorg, kan du bli mindre sliten, og dermed få økt empati overfor andre.
-Du kan stille deg selv spørsmål om søvn, kosthold, fysisk aktivitet og hva du er bekymret for. Dette er en fin måte å bli bedre kjent med egne behov og ta bedre vare på seg selv, forklarer hun kollega Siri Dalsmo Berge.
Legene forklarer at det å prioritere seg selv ofte fører til økt effektivitet i andre områder av livet. Ved å ta vare på egen helse og velvære, kan man oppleve forbedret konsentrasjon, kreativitet og produktivitet på jobb og i hverdagen generelt.
I ukens episode av Fastlegetimen får du konkrete råd til hvordan du kan innføre en god vane eller droppe uvaner som hindrer deg i hverdagen. 
Lytt til episoden

47: Selvmedfølelse er ikke sutring - ikke vær så streng med deg selv

-De aller fleste av oss er veldig kritiske til både hva vi gjør og hva vi sier. Vi er ofte mye strengere med oss selv enn vi er med andre. Mange har et eget sett med strenge regler som bare gjelder for seg, sier fastlege og forsker Cathrine Abrahamsen.
I dagens episode er temaet "selvmedfølelse", noe programlederkollega Siri Dalsmo Berge har et litt blandet forhold til:
-Jeg tenker ofte at man må tåle litt. Vi kan ikke gå rundt og synes synd på oss selv hele tiden. Blir det ikke fort sutring?
-Nei, eller jo, det kan bli sutring. Men det vi ser, er at når vi ikke lar følelsene vi har når ting er dritt eller vanskelig slippe til, tar det lengre tid å bli ferdig med dem. Det kan være små episoder eller større ting. Hvis du lar følelsene komme, og de rundt deg møter det på en bra måte, får du bearbeidet det som har skjedd. Enten det gjelder et barn som har tapt en fotballkamp, eller voksne som opplever mer dyptgående ting.
-Så vi blir ikke mer hardbarka av å bite det i oss, spør Siri?
-Nei, det stemmer.
Gode eksempler på hvordan selvmedfølelse kan gjøre hverdagen enklere, og hvordan du kan møte folk med forståelse når ting er vanskelig, får du i denne episoden av Fastlegetimen. 
Lytt til episoden

46: Slik kan du støtte partneren din, selv om dere er uenige

Innimellom er det ikke problemene i parforholdet som lager et ugreit parforhold. Det kan være ytre stress som påvirker samlivet hjemme.
-Det kan være ting som skjer på jobb, blant venner, i storfamilien, med barna - eller kanskje sykdom, forklarer fastlege Siri Dalsmo Berge.
Sammen med fastlege Cathrine Abrahamsen, gir Berge gode og konkrete råd for hvordan vi kan bevare et godt paroforhold når det stormer rundt oss.
-Å lytte, vise forståelse og være støttende trenger ikke bety at du er enig med det partneren din forteller. Men å bli møtt med omsorg og medfølelse - og ikke bare gode råd, er viktig. 
Lytt til episoden

45: Når mannen din skifter dekk på bilen din, er det fordi han elsker deg

Synes du tittelen på denne episoden er litt bombastisk? Kanskje det, men ofte er påstanden sann.
"Når mannen din skifter dekk på bilen din, er det fordi han elsker deg, eller er veldig glad i deg". Dette snakker fastlegene Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen om i dagens episode av Fastlegetimen.
-Vi sier at aller har ulike kjærlighetsspråk. Det vil si at noen elsker at partneren kommer med en gave, andre setter mest pris på nærhet, på små kjærtegn eller på en dyr ferietur, forklarer Siri, som også er parterapeut.
Dekkskift er en del av et eget kjærlighetsspråk, mener hun. Både menn og kvinner kan sette veldig pris på at den andre gjør praktiske oppgaver.
Trikset er å klare å se etter hva som er viktig for partneren sin, slik at du kan vise kjærlighet på en måte som settes pris på. Her er det fullt mulig å få seg en aha-opplevelse.
Lytt til episoden

44: Hverdagsromantikk er enkelt og gratis

Små kjærlighetserklæringer i hverdagen kan redde parforholdet. Det er fastlegene Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen helt klare på. I en verden der sosiale medier oversvømmes av perfekte parforhold og ekstravagante romantiske gester, kommer de to fastlegene med en forfriskende påminnelse: Ekte kjærlighet blomstrer i hverdagens små øyeblikk.
Lytt til episoden

43: Er du "needy" eller trygg i parforholdet? Tør å stole på partneren din

I denne episoden av Fastlegetimen dykker fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge ned i betydningen av tilknytningsstil i parforholdet. De forklarer hvordan barndomserfaringer kan påvirke måten vi knytter oss til partnere på, og deler inn tilknytningsstilene i fire kategorier: trygg, engstelig, unnvikende og desorganisert.
"Hvordan du har opplevd at den tilknytningen var da du var liten, har en del å si for hvordan du klarer å knytte deg til partneren din som voksen. Det handler jo om behovet for å høre til, rett og slett hos noen, å være knyttet til noen", forklarer Siri Dalsmo Berge.
Lytt til episoden

42: Vennskap er grunnmuren i parforholdet

- En pasient hos meg likte godt å ta med kona på kino, for da var de sammen uten at hun snakket hele tiden. Fastlegene Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen snakker i denne episoden av Fastlegetimen om verdien i å bevare vennskapet i parforholdet.
Det er ikke få råd de kommer med. - Og det trenger ikke koste en krone! Mange tror de må dra til utlandet eller sette av masse tid, det er ikke sånn, vet du, sier Siri.
Lytt til episoden

41: Slik påvirker parforholdet helsa

Samtalen mellom Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen denne uken, handler om hvordan parforholdet påvirker helsa. Her er tre hovedpunkter fra samtalen:
1. Parforholdet påvirker både den fysiske og psykiske helsa. Langvarig stress fra et dårlig parforhold kan føre til fysiske symptomer som magesmerter, hodepine, søvnvansker og svekket immunforsvar. Det kan også øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.
2. Tilknytning til partneren er viktig for vår velvære. Som barn er vi helt avhengige av omsorgspersoner for å overleve. Denne tilknytningen fortsetter inn i voksen alder, og et godt parforhold gir oss en følelse av trygghet og stabilitet.
3. Det er mulig å forbedre parforholdet og dermed helsa. Legene fremhever at det er viktig å ta grep hvis man opplever et vanskelig parforhold. De anbefaler å søke hjelp fra familievernkontor, parterapeuter, psykologer eller fastlegen. Andre gode relasjoner kan også bidra til å kompensere for et utfordrende parforhold. 
Lytt til episoden

40: Det er tre typer stress - men er det farlig?

"Herlighet, jeg er så stressa". Det er lett å si, men er stress egentlig farlig? Både ja og nei, sier fastlegene i denne episoden. Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge snakker om tre typer stress, og hvordan vi kan håndtere og tåle de ulike stressreaksjonene.
Lytt til episoden

39: Luremedisin kan gi super smertelindring

Du har sikkert hørt om placebo-effekten. Det er det som skjer når du tror du får medisin, men så får du bare luremedisin. Virker det på ekte? Det svarer fastlegene Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen på i denne episoden av Fastlegetimen.
Lytt til episoden

38: Du innbiller deg ikke smertene dine (Hva er egentlig symptomer)

Symptomer kan komme i alle mulige former. Og mange av dem er det bare du som merker. - Ja, vi kan ha mange symptomer som folk rundt oss ikke kan se. Det er klart det kan være krevende. Men du innbiller deg ikke smerter. Kjenner du smerte, er det et reelt symptom, sier fastlege Cathrine Abrahamsen. 
Lytt til episoden

37: Du trenger et svar på plagene dine

SESONGPREMIERE! 40 prosent av pasientene som kommer til fastlegen sin opplever at alle prøvene er normale, selv om de har plagsomme symptomer. Det sier fastlege Cathrine Abrahamsen. I denne episoden av Fastlegetimen får vi en forklaring på hvordan vi kan bli syke uten at svaret finnes i en blodprøve eller på et røntgenbilde. 
Lytt til episoden

36: Ikke la ferieforventningene ødelegge for deg

Fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge har gode råd nå som skoleferien er i god gang. - En feil mange av oss gjør, er å ha for høye forventninger, mener de. I denne episoden kommer legene med gode råd til hvordan man kan planlegge en vellykket sommerferie. 
Lytt til episoden

35: Å grue seg til å bli pensjonist er en diagnose

Tro det eller ei! Å bli pensjonist er selvsagt ingen diagnose, men å frykte pensjonisttilværelsen er faktisk det. Så vanlig er dette. Det er tema for ukens episode av Fastlegetimen. Fastlegene Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen tar opp et tema det ikke snakkes så mye om. 
Lytt til episoden

34: Slik hjelper du barna å håndtere problemer

Fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge deler en enkel metode for å hjelpe de yngste med å strukturere og løse utfordringer i hverdagen. 
Lytt til episoden

33: Slik rammer ytre stress parforholdet

Fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge snakker om parforhold i dag. "Når vi opplever ytre stress på parforholdet, er det ganske vanlig at en blir litt mer irritabel. Lunta blir litt kortere, rett og slett."
Lytt til episoden

32: Følelser er fysiske - du kan ikke alltid stole på dem

Følelser er en del av det å være menneske. De påvirker ikke bare hvordan vi har det, men også hvordan vi handler og reagerer, sier fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge
Lytt til episoden

31: LYTTERSPØRSMÅL: Nybakt far - Har jeg fødselsdepresjon?

Fødselsdepresjon hos nybakte fedre - en oversett utfordring, mener fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge.
I denne episoden av podkasten Fastlegetimen, deler legene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge innsikt om hvordan fødselsdepresjon påvirker fedre. Samtalen om fødselsdepresjon blant menn er basert på et spørsmål innsendt av en lytter: "Hei, kan dere snakke litt om det å ha blitt far? Lurer på om jeg har fødselsdepresjon, og kjenner mange andre  fedre som også strever med vanskelige følelser etter å ha blitt far."
Lytt til episoden

30: LYTTERSPØRSMÅL: - Jeg er bekymret for helsa til barnet mitt som er over 16 år

"Hvordan kan jeg nå frem til ungdommen, som er myndig, og vil være selvstendig, men som fortsatt trenger litt hjelp av oss foreldre til helserelatert problematikk?"

Slik lyder dagens lesespørsmål til fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge. Dette er ikke så enkelt når barna er over 18 år. Da har ikke foreldre innsyn i helseopplysningene deres, og kan ikke lengre bestemme. I denne episoden snakker fastlegene om hvilke muligheter foreldre likevel har til å involvere seg og hjelpe til. 

Lytt til episoden

29: Du er ikke en dårlig besteforelder selv om du ikke deltar på alt barnebarna driver med

- Den viktigste oppgaven din er å støtte ditt voksne barn i foreldrerollen. Unngå å gi råd, bestemme eller komme med kritiske bemerkninger og blikk. Hjelp heller ditt voksne barn så godt du kan til å bli en god forelder, på den måten som passer for deg, sier fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge.

I denne ukens episode av Fastlegetimen snakker fastlegene om hvor viktig det er at bestefar og bestemor hjelper barna sine til å stole på sin egen foreldrekompetanse. De snakker også om at det er lurt for den eldre generasjon å sette klare grenser for hva de skal involvere seg i.

Lytt til episoden

28: Ikke gi voksne barn "gode råd": - Vent til de ber om det

Fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge mener foreldrerollen aldri tar slutt, den bare endrer seg: - Det vil alltid være noe å bekymre seg for, eller glede seg over. Også etter at barna dine har blitt voksne, sier de. Dette er tema i ukens episode av Fastlegetimen.
Lytt til episoden

27: Det er greit at ungdom ikke er så mye sammen med foreldrene sine

Det er ganske naturlig at ungdom ikke har like mye lyst til å prate med foreldrene sine, og det er helt i orden, sier fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge i ukens episode av Fastlegetimen. - Men jeg skal gi et råtips for ungdomsforeldre: Det kan være fint å tilby seg å hente når de er borte hos venner på natta. Det er en fin måte å bli kjent med vennene til barna, sier Siri. Du får flere gode tips i denne episoden.
Lytt til episoden

26: Hvordan vi har det som barn, betyr mye for helsa resten av livet

- Å mestre foreldrerollen har så mye å si for din egen helse. Din foreldrestil har også mye å si for barnas helse, sier fastlegene Siri Dalsmo Berge og Cathrine Abrahamsen i denne episoden av Fastlegetimen. - Hvordan vi har det som barn, betyr mye for helsa vår resten av livet. Det kan jo være litt skummelt å tenke på for oss voksne. Men det å levere på det som er godt nok, er skikkelig bra, sier Siri.

I denne episoden snakker de om hva som er godt nok, og hva forskning sier om dette. Tema handler om foreldre med skolebarn. 

Lytt til episoden

25: Hvordan lykkes som foreldre til barnehagebarn

- Jeg har levert unger i barnehagen i nattøy. Det er ikke alltid det er like enkelt å få kabalen om morgenen til å gå opp. Men det løser seg som regel, det går an å ha med et skift, og kanskje en voksen i barnehagen har mer hell med å få byttet til et nogenlunde greit antrekk, sier fastlege og programleder Siri Dalsmo Berge.
Dagens episode av Fastlegetimen handler om hvordan det er å være foreldre til barnehagebarn.
- Noen barn må forberedes godt på det som skal skje. De kan jo ofte ikke klokka, så det å si at vi skal dra om fem minutter er det ikke sikkert at de forstår hva betyr, sier firebarnsmor og fastlege Cathrine Abrahamsen. 
Lytt til episoden

24: - Det er lov å droppe babysvømming og korsang

Å bli foreldre er en stor omveltning. - Det er mye som skal læres, men husk at u vet best hva som er bra for akkurat deg og din baby, sier fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge. 
I ukens episode av Fastlegetimen snakker vi om hva som skal til for at nyfødt-tiden skal bli best mulig for nybakte mødre, fedre og småbarn. 
- Det viktigste nybakte foreldre kan gjøre, er å hvile så mye som mulig. Når babyen sover, bør du også sove. Det er viktig å ta vare på seg selv, sier Cathrine Abrahamsen. 
Legekollega Siri Dalsmo Berge forteller at hun selv kuttet ut både babysvømming og småbarnssang. 
- Jeg husker jeg prøvde meg litt med førstemann, på både babysang og babysvømming og kaféer og alt. Det var jo noe himla stress, sier hun.
Lytt til episoden

23:  Utilstrekkelig i foreldrerollen? - Velkommen i klubben

Fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge mener det er viktig å anerkjenne at foreldrerollen er verdens beste, men også verdens mest krevende rolle. - VI må understreke at det er normalt å føle seg utilstrekkelig, men at det er viktig å finne en balanse mellom å strebe etter perfeksjon og å akseptere sine begrensninger, sier de. I denne episoden snakker de om hvordan vi kan finne ut hva som er godt nok. - Fokuser på de viktigste verdiene for deg, det kan hjelpe mange foreldre til å føle seg mindre utilstrekkelige. Det er også viktig å be om hjelp når kreftene går utover foreldrerollen. Hvordan du gjør det? Svaret får du av legene i dag.
Lytt til episoden

22: Hjemmesnakk, baksnakk og framsnakk

Hjemmesnakk er et fint ord, synes fastlege Cathrine Abrahamsen. Sammen med legekollega og programleder Siri Dalsmo Berge, snakker hun i denne episoden om hva det vil si å ha god hjemmesnakk. 

-Hvordan vi snakker om andre foran barna har så mye å si for hvordan de oppfatter andre, og hvordan de kommer itl å snakke til og om folk. Fastlegene er opptatt av at det er lett å bli gode forbilder, men at det også er veldig lett å gå foran som et dårlig eksempel. I denne episoden får du gode råd til hvordan hjemmesnakket kan bli bedre. 

Lytt til episoden

21: Når er jeg for syk til å gå på jobb? (LYTTERSPØRSMÅL)

I dag svarer fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge på et spørsmål fra en lytter: "Når er man egentlig syk? Er det når man ikke orker å gå på jobb, eller når man ikke klarer? Hvor vondt må man egentlig ha i ryggen eller i hodet for å ta egenmelding eller gå til legen? Hvor vondt må en pasient ha i ryggen eller hodet før dere sykmelder?"
Lytt til episoden

20: Det hjelper ikke å si unnskyld hvis du ikke angrer

Si unnskyld! Kanskje har du sagt det til barna? Eller fått akkurat denne beskjeden da du selv var barn? Det er ikke så enkelt å si unnskyld. Ikke for barn og ikke for voksne. - Det er ikke bare å slenge ut av seg et unnskyld.
Lytt til episoden

19: Ja, du kan bli syk av å være bitter (LYTTERSPØRSMÅL)

- Det å være bitter på noen funker ikke som hevn på den andre. Det går bare ut over deg selv, sier fastlegene Cathrine Abrahamsen og Siri Dalsmo Berge
Lytt til episoden

18: Ufrivillig barnløs: - Det er mange dårlige råd til dem som vil ha barn

Lytt til episoden

17: Når er det riktig å bli sykmeldt? Dette kan være bivirkningene

Lytt til episoden

16: LYTTERSPØRSMÅL: Kan stress sette seg som en klump i halsen?

Lytt til episoden

15: Ikke gi opp nyttårsforsettene - her er de beste tipsene!

Lytt til episoden

14: LYTTERSPØRSMÅL: Mann (32): "Jeg har hatt hemoroider i over et år nå..."

Lytt til episoden

13: Fastlegene redder parforholdet etter juleferien

Lytt til episoden

12: Ikke vent på at andre skal gjøre deg glad

Lytt til episoden

11: Parforholdet: Hvordan kan vi bli venner igjen?

Lytt til episoden

10: - Ikke ha dårlig samvittighet når du hviler! Slik tar du smarte pauser.

Lytt til episoden

9: Hva gjør vi når alt virker helt mørkt?

Lytt til episoden

8: Slik lager du en skikkelig saftig krangel!

Lytt til episoden

7: 2 av 3 problemer i parforholdet kan ikke løses (men det går bra!)

Lytt til episoden

6: "Har jeg kommet i tidlig overgangsalder?"

Lytt til episoden

5: Når livet setter seg i kroppen - og hva vi kan gjøre med det.

Lytt til episoden

4: LYTTERSPØRSMÅL: "Jeg har vondt på utsiden av hofta, og ingen finner ut hvorfor."

Lytt til episoden

3: Du MÅ ikke tenkte positivt: -Lag deg en problemliste

Lytt til episoden

2: Hverdagssex kan planlegges (slik lykkes parene som får det til)

Lytt til episoden

1: Nå kan du "gå til fastlegen" uten å gå til fastlegen

Lytt til episoden